Koopt u wel eens een boek online? Koop dan via YouBeDo.com en doneer kosteloos tot 12% aan Tania Leon Studiefonds!

Via YouBeDo.com kunt u boeken bestellen tegen de normale vaste boekenprijs. Als cadeau of voor uzelf. YouBeDo.com zal tot 12% van het aankoopbedrag doneren aan Tania Leon Studiefonds (of een ander door u gekozen goed doel). Zo wordt lezen nog leuker!

Ter inspiratie doen we u graag een aantal ideeën aan de hand.

Recent verschenen

 

 

Yewande Omotoso,  Die van hiernaast of The women next door.

Deze Zuid-Afrikaanse roman speelt zich af in een Kaapse villawijk, wit ten tijde van de apartheid. Het verhaal begint in 1994 wanneer Mandela als president wordt gekozen. Het laat zien hoe ondanks een politieke omwenteling mensen moeizaam veranderen en vast blijven zitten in oude patronen. De gespannen relatie tussen een zwarte en witte buurvrouw staat hierin centraal. Trouw noemt de roman ‘hartverwarmend en met een geestige en kritische kijk op de Zuid-Afrikaanse geschiedenis’. 312 pp, € 19,99. Te koop bij YouBeDo, ook als e-book voor € 11,99

 

 

                   

Aanbevelingen

De Zuid-Afrikaanse literatuur biedt romans, poëzie en biografieën die de politieke complexiteit zichtbaar maken aan de hand van personages en hun relaties en levens. In de toekomst zullen we ook recensies plaatsen en leessuggesties bekendmaken. Onze aandacht gaat daarbij uit naar boeken die gerelateerd zijn aan Zuidelijk Afrika, vrouwenrechten en onderwijs. Door op de titel van het boek te klikken, komt u direct op de juiste pagina bij YouBeDo.com.

  • Nadine Gordimer, Nobelprijswinnaar.  Gordimer schreef een lange lijst van romans die inzicht geven in de periode van de apartheid, maar brengt ook de complexiteit van de post-apartheid tijd in beeld in haar laatste roman No time like the present  of Een tijd als nooit tevoren.
  • Voor liefhebbers van gedichten zijn de bundels van Gert Vlok Nel, bijvoorbeeld Het is onnatuurlijk om te leven, en Ingrid Jonker, zoals Ik herhaal je,  echte aanraders.
  • In de speciale editie van ZAM (online platform van Afrikaanse journalistiek en fotografie) wordt op bijzondere wijze teruggekeken op het leven van Nelson Mandela. Met verhalen en beelden van Adriaan van Dis (ambassadeur van Tania Leon Studiefonds), Marlene Dumas, Coen Stork, Daniel Koning, Lieve Joris, Bram Vermeulen, Kadir van Lohuizen, Anton Corbijn, Berend Strik, Zapiro, Eli Weinberg, Ingrid Jonker, Conny Braam, Ineke van Kessel, Gerda Havertong, Bart Luirink, Douglas Forest, Evelien Groenink, Sander Veeneman, Jürgen Schadeberg en anderen.
  • André Brink, schrijver en activist, schreef als politiek statement in zowel Afrikaans als Engels. Als voorbeeld noemen wij A chain of voices.
  • De nieuwe generatie is vertegenwoordigd met Niq Mhlongo, met Way back home, en de Amerikaans Zimbabwaanse NoViolet Bulawayo, die in We need new nameshet leven in de diaspora beschrijft
  • En uiteraard mag in dit rijtje onze ambassadeur Adriaan van Dis niet ontbreken, met boeken als Beloofde Land en In Afrika, verkrijgbaar als dubbelbundel.